Hvornår kan man ikke kalde det frikadeller længere?

04 June 2019
Anders Lundtang Hansen
image

editorial

Vi skal ikke i denne artikel til at debattere, hvordan opskriften skal være, før man stadigvæk kan tillade sig at kalde det frikadeller; om det skal være af kød, kan laves af plantefars eller for den sags skyld bare at tilsætte sådan en ting som løg.

Vi skal derimod tale om noget endnu mere jordnært, hvis muligt: størrelsen på disse frikadeller.

Du kender jo garanteret opskriften på dem, som du kan læse her, så du er opdateret og med på, hvad vi snakker om:

https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33005/danske-frikadeller

Men ofte sidder man tilbage med en fornemmelse af, at man da selv kan bestemme, hvad størrelse farsen skal have, når man former frikadellerne.

Dog bliver de fleste enige om, at sande frikadeller skal være lidt mindre end en mellem knytnæve i størrelse, være ovale i form og gerne være mere stegte på bunden og toppen end på siderne.

Men hvorfor skal man holde sig til den opfattelse af, hvad frikadeller er?

Det er ofte fordi, man har store forventninger til, hvordan sådan nogle frikadeller skal se ud, for overordnet set bliver de jo lavet nogenlunde ens fra hjem til hjem og restaurant til restaurant.

Det ville jo blandt andet være svært at få remouladen ned, hvis den nu var blå, ikke sandt.

Men her taler vi dog stadigvæk kun om størrelsen på frikadellerne.

Er det stadigvæk en frikadelle, hvis du fylder hele panden ud med fars, så det bliver en enkelt frikadelle, eller er det så en burgerbøf?

Hvis man laver frikadellerne virkelig små, er de så enten kødboller, eller ender man måske ligefrem med at have millionbøf?

For den slags ting plejer man jo at lave anderledes, men kommer det så an på indholdet eller udseendet i denne forbindelse?

Til syvende og slut handler det vel om, at man kan blive enige om, at der er tale om, man har fulgt en opskrift til at lave smagen af frikadeller, og det så også smager godt.

More articles