Spar penge samtidig med at du skåner klimaet

13 June 2022
Niels Geckler

editorial

Vil du gøre noget godt for klimaet, samtidig med at du forbedrer din klimasamvittighed? Med en varmepumpe kan du opnå lige præcis det.

Der findes forskellige typer af varmepumper, der hver i sær har forskellige fordele og ulemper. Fælles for dem er, at de kan være gode alternativer til for eksempel det gamle oliefyr eller opvarmning med gas. Der findes luft til luft varmepumper, som ikke kræver nogen installationer inde i huset. Det er en varmeblæser, der trækker varme fra udendørs luft og blæser der ind som varm luft i boligen. Det er velegnet til mindre rum og for eksempel et lille fritidshus.

Er der tale om et større hus er jordvarme eller luft til væske varmepumper mere hensigtsmæssige. For begge de to slags varmepumper gælder det dog, at der skal være et anlæg med radiatorer og så videre i huset. Hvis der ikke er det i forvejen, skal det installeres – eventuelt som gulvvarme med væske i. Luft til væske varmepumpen omdanne varmen fra luften uden for til varme i en væske, der fører varmen rundt i radiatorer eller i varmerør i gulvet.

Varmepumpe

Jordvarme – en større anlægsopgave

Luft til luft og luft til væske systemerne kræver ikke det helt store anlægsarbejde, for sidst nævnte kan der dog være noget med at få installeret radiatorer eller gulvvarme. Men for jordvarme gælder det, at der skal lægges rør ud i jorden over et større areal. Det er de rør, der skal opsamle varmen fra jorden, som via væske i rørene bringes ind og omsættes til varme i husets radiatorer.

Da fremløbshastigheden er lavere i et jordvarmeanlæg end det for eksempel er med oliefyr eller fjernvarme, så kræver det i nogle tilfælde lidt større dimensionering af radiatorerne og en bedre isolering af huset for at du kan være sikker på at holde en god temperatur også når det er rigtigt koldt uden for.

More articles