Hvad er forskellen på generaliseret angst og panikangst?

28 August 2019
Astrid Pedersen

editorial

To af de mere udbredte angst lidelser, som kan ramme alle mennesker, er såkaldt panikangst og generaliseret angst. Begge former for angst er kendetegnet derved, at de optræder i varierende sværheds grader – og at de ofte ses optræde i forbindelse med hinanden eller med andre former for angst.

Forskellen på de to angst lidelser er hvorledes de kommer til udtryk. Hvor generaliseret angst er allesteds nærværende, og konstant bebyrder den angst ramte med tvangslignende tanker, bekymringer og tyngende tankemylder, optræder panikangst i relativt korte, men meget intense, anfald. Lider man af panikangst, kan man således udvikle en specifik form for generaliseret angst, nemlig en konstant angst for det næste angstanfald. Disse rammer nemlig pludseligt og uden hverken anledning eller forvarsel.

Dette er utroligt ubehageligt, især hvis man er i en situation, hvor man ikke umiddelbart kan komme væk, for eksempel i offentlig transport eller på kontoret. Et panikangst anfald kan faktisk blive så voldsomt, at det kan minde om et hjerteanfald. Hjertet ræser af sted, pulsen stiger, det kan sortne for eens øjne, og man får åndenød.

Det er klart, at det er voldsomt invaliderende ikke at vide hvornår det næste anfald rammer – eller hvorledes man skal håndtere det. Derfor består behandling mod panikangst som oftest i en bevidstgørelse omkring angstens natur og anatomi, og en række redskaber, man kan tage i brug når et angstanfald kommer over én.

Hvordan behandles generaliseret angst?

Generaliseret angst skal også behandles med terapi. Denne form for angst har en tvangspræget natur, som kan risikere at udvikle sig i lige så invaliderende retning – for eksempel hvis den angst ramte bliver så påvirket af sine tvangstanker, at disse udvikler sig til tvangshandlinger og OCD. Også i dette tilfælde vil bevidstgørende terapi hos en specialist i angst lidelser fører til lindring og lettelse. Du kan læse mere om angst behandling på angstekspert.dk

More articles