Gode råd til opbevaring af løs te

12 January 2019
Lykke Holzmann Søby

editorial

Opbevaring af te er meget simpel. Hvis du bevarer din te i en lufttæt beholder og derefter opbevarer din beholder på et mørkt, køligt og tørt sted, der er fri for stærke lugte, vil du sandsynligvis bruge teen, før du bemærker nogen nedbrydning i aroma eller smag.

Når vi taler om en te forværres, hvad menes der så med det? Te, der forhindres i at blive oxideret under produktionen eller der ikke er tungt oxideret, kan fortsætte med at oxidere. Fordi den slags te typisk er værdsat for deres vitalitet og manglende oxidation, anses denne igangværende oxidation for at være skadelig og en form for forringelse. Dette gælder for de fleste grønne teer, gule teer og afhængig af personlig præference, nogle hvide teer.

For te, der får lov til at oxideres under produktionen, især dem der er tungt oxideret, er der meget mindre potentiale for oxidation at fortsætte, og hvis det gør det, er det meget sværere at lægge mærke til i koppen. Dette er tilfældet for sort te.

Hvad med aldrende te, er det ikke et specielt tilfælde til opbevaring? Jo, men først se på hvad der menes med “aldrende” te. Målet med at aldre en te er at give teen mulighed for at ændre sig over tid for at øge smagen. Hvad sker der, når en te ældes? Det afhænger af, hvordan vi opbevarer den, fordi opbevaring af te er synonymt med aldrende te.

Når te bliver opbevaret i et lufttæt rum, tillader det omgivende ilt, der er tilbage i beholderen, at teen langsomt oxiderer over tid.

Te skal holdes fri for ilt. Teblade bliver ved med at oxidere over tid ved eksponering af ilt. Selv når der opbevares i et lufttæt fartøj, forbliver der en smule luft mellem tebladene og mellem bladene og toppen af ​​rummet (lufttæt betyder ikke luftfri). Nogle teproducenter anvender kvælstof, når de forsegler deres det for at forhindre udsættelse for ilt under opbevaring, andre anvender ​​oxygenabsorberingspakker til at forsegle teen.

Te skal holdes fri for varme. Varme fremmer oxidation (varme bruges også til at forhindre oxidation. Nogle sarte grønne og gule teer er bedst, hvis de opbevares i fryseren eller køleskabet, hvilket reducerer oxidationsreaktionerne dramatisk. Dette skal dog gøres korrekt for at undgå kondens på bladene. Det er tilrådeligt at pakke teen i små pakker, som du skal bruge inden for en uge eller deromkring, således at din forsyning overordnet bliver mere frisk i længere tid.

Hvis du vil vide mere om te, og hvordan du passer på den så besøg: https://www.carstensens-tehandel.dk   

More articles