Sådan har ølbrygning foregået gennem tiden!

19 January 2020
Anders Lundtang Hansen

editorial

Moderne ølbrygning, hvor man kan købe remedierne fra de små ingredienser til selve udstyret, der sørger for brygningsprocessen, så man selv kan lege brygmester, er måske et relativt nyt begreb, men selve det at brygge øl er en tradition, der går mange, mange år tilbage.

Faktisk skal vi flere tusinde år tilbage, hvor man finder de første eksempler på, at mennesket opdagede, at gærede bær kunne give en berusende virkning, hvorefter man lærte at genskabe den proces og gøre det til forgangseksempler på vin, øl og brændevin.

Dengang gik det ofte ud på, at man skulle bruge rusen fra oplevelsen – hvilke slags ritualer, vi stadig nyder godt af nu om dage specielt i Danmark ved traditioner og generel rygge – men allerede de gamle romere lærte at sætte pris på, at smagen skulle hænge sammen med rusen.

Derfor satte man den slags i system og lærte at kontrollere processen, så man kunne skabe øl og spiritus, der efterhånden mindede om hinanden, når man gentog processen med at skabe det, så man retfærdigvis kunne sige, at man havde lært at mestre processen.

Herfra kan vi godt springe mange tusinde år frem og forbi blandt andet vikingernes mjød, der var mere populært at drikke end vand – vandet var ulækkert – og stærkere end en moderne pilsner.

Specielt Danmark har tradition for pilsnere og bajere, men også i Belgien, Tyskland og Frankrig går traditionerne tilbage til munkene, der fordrev tiden med at brygge øl.

I midten af 1800-tallets Danmark så man de første store, processionelle bryggerhuse skyde op, som stadig eksisterer den dag i dag.

Senere kom udenlandske øl til, og samtidig sprang der mange såkaldte mikrobryggerier op, fordi materialerne og råvarerne blev lettere at anskaffe til at brygge øl – og folk ville gerne handle lokalt.

Og det er så dén proces, der har ført til, at du kan brygge øl derhjemme den dag i dag.

More articles