Kender du forskellen på ejendomsværdiskat og ejendomsskat?

25 november 2020
Camilla Skøtt

Ejendomsværdiskat og ejendomsskat. To begreber der ofte forveksles, når vi taler om boligskat. Har du styr på, hvad der er hvad, og ved du egentlig, hvem du betaler til?

Vi har fundet denne artikel på husblog.dk: https://husblog.dk/forstaa-din-boligskat/ – og den beskriver grundlæggende alt, hvad der er værd at vide om boligskat, ejendomsværdiskat, ejendomsskat og grundskyld, så hvis du også vil vide, hvordan du beregner din boligskat, bør du læse med der.

Her dykker vi i stedet ned i de to begreber for at forklare dig, hvad der er hvad.

Forstå ejendomsværdiskat

Din ejendomsværdiskat er en skat, du betaler til staten, og selve udgiften beregnes af værdien af din ejendom inklusiv grunden, den ligger på. Du skal betale ejendomsværdiskat uanset, om du ejer et hus, en ejerlejlighed, en andelsbolig eller et sommerhus, og det er Skat, der vurderer værdien af din ejendom.

I 2013 fandt man fejl på mange af vurderingerne, og det betød, at man besluttede sig for at lave et nyt system til vurdering, men dette system er blevet forsinket på grund af it-problemer. Det betyder, at det stadig er ejendomsvurderingerne fra 2011, der danner baggrund for beregningerne i dag, og du kan roligt forvente, at det nye system er længe undervejs endnu – først i 2024 regner man med, at det er klar.

Forstå ejendomsskat

Ejendomsskat og ejendomsværdiskat lyder næsten ens, og det er derfor, de ofte forveksles. Men ejendomsskat er ikke det samme – det er derimod en skat, du betaler til den kommune, du er bosiddende i, og den beregnes udelukkende på baggrund af værdien af din grund uden bygninger. Af den årsag kaldes denne boligskat også for grundskyld.

Grundskyldspromillen fastsættes i den enkelte kommune, og derfor er der forskel fra kommune til kommune. Lige nu finder du den højeste grundskyldspromille i København, mens den lavest er at finde i Gentofte – og det er næste 2 procent, der skiller dem, så det er mange penge i det samlede billede.

Flere Nyheder